Logg inn for kjappere tilgang til de gode kjøpene. Klikk her hvis du ikke har en konto.

Laika | KOSMO 2009, 2-enkle senger, senkeseng, Automatgir, 2.2 163hk, Mercedes bakhjulstrekk, 1tonn nyttelas | Diesel | 2019 Forhandler

28.03.2025 00:00   Bobil, Campingvogn   Klepp   350 visninger   0 lagret

849.900 kr

Telefonnummer
Sted: Klepp
Pris: 849.900 kr

Dette er en MEGET flott bobil - både design + bil&bodel teknisk!

Mercedes Benz - bakhjulsdrift - automatgir - 2.2 163HK / 380NM!

2 enkle senger + senkeseng, 1-eier, lav km stand

Må sees & prøves!

** se test av denne modellen her **
[***]

Utdrag fra testen.
En bil i tiden Bakhjulsdrift, silkemyk drivlinje, gjennomtenkt varmesystem, en prislapp på drøyt millionen og stjerne i grillen.
På papiret ser det ut som Laika har truffet blink med Kosmo 2009. Vår test motsier ikke dette.

Kosmo 2009 er bygget på en Sprinter 311 CDI i flere motorstørrelser etter valg, med bakhjulsdrift og en total lengde på 699 cm.

Elektronisk håndbrekk og en rekke av Sprinters assistenter og funksjoner følger med og Laika framholder at selv om dette er enklere modeller så ønsker de å ta vare på det klassiske og gjenkjennelige Laika-designet.

Med bakhjulsdrift, silkemyk drivlinje, godt planlagt varmesystem, en prislapp litt under en million, lavere skatt enn de fleste bobiler og en stjerne i grillen ser det på papiret ut som Laika har funnet veldig riktig med Kosmo 2009.
Vår test motsier ikke dette!
Test i samarbeid med Husbilen Test - Tekst & Bilde Stefan Janeld

Kosmo er Laikas serie av mellomklassebiler. Men med en stjerne i grillen hever man imaget ett nivå. Uten at prisen skyter i været.
Når de fleste produsenter satser stort på den fremhjulsdrevne versjonen av Mercedes Sprinter, velger Laika å bygge en halvintegrert modell på den bakhjulsdrevne versjonen. Og det har sine fordeler. Ikke minst under den kalde og glatte årstiden som nå står for døren.

Komfortabel på veien
Testdagen er iskald. Det yrer litt snø i luften og veiene er på enkelte steder virkelig glatte. Jeg kjører på smale, svingete veier utenfor Västerås. I svingene føler jeg at bilen er mykere satt opp enn bobiler bygget på Fiat. Men det føles ikke ustabilt eller usikkert, tvert imot får jeg raskt tillit til bilens veiegenskaper. På Mercedes Sprinter med tvillinghjul er fjærer og dempere plassert langt under bilen, nær bakakslingen, noe som gir mer vekt å overvinne og bilen blir mer ustabil. Men testbilen har ikke tvillinghjul og min følelse er at det er dette som gjør at den føles mer stabil. Motoren på 163 hk er koblet til en syvtrinns automatgirkasse. Passer bilen utmerket. Girkassen skifter mykt og ferden er avslappet. Motorlyden blir påtrengende når man gir gass. Men ved 90 km/t spinner motoren rolige 1 900 omdreininger per minutt.

Der solen ligger på har isen smeltet og veibanen er våt. Det høres! Bodelsdøren er plassert rett i spruten fra høyre fremhjul. Selv en grusete veibane gir en lydfull ferd. Her råder jeg fremtidige eiere til å isolere trappen for å slippe lydene.
Jeg sitter veldig komfortabelt i førersetet. Jeg kan justere setet slik at det passer meg, og selv om stolen er svingbar, er den ikke høyere enn at jeg har rattet på en behagelig høyde. I en annen bobil på Mercedes jeg kjørte for en måned siden, reagerte jeg på at rattet havnet i fanget mitt, men ikke i dette tilfellet. Man sitter nær døren og det er mer naturlig å hvile albuen mot døren enn stolens armlene. Men til tross for den smale hytten, er det ingen problemer med å svinge rundt stolene.

Stor, tydelig skjerm
Førermiljøet er veldig rent. Få knapper. En stor skjerm dominerer. En minimal girspak er helt ute av veien. Testbilen har elektronisk håndbrems, så vi slipper krykken til høyre for førersetet. Føles veldig moderne.
Jeg må innrømme at jeg ikke er vant til å snakke med bobilen for å få den til å gjøre det jeg vil. Mercedes har sin egen versjon av Google Assistant, og man skal si "Hei Mercedes, øk volumet", "Hei Mercedes, start navigasjonen", "Hei Mercedes, ring mamma".
Jeg synes det føles merkelig, og flere ganger måtte jeg gjenta kommandoen. Når jeg står stille, fungerer det ganske bra. Men når ordene mine blandes med veilyder, ser det ut til at systemet får problemer. Jeg må rett og slett snakke høyere for at det skal fungere.
Man kan jo styre alt via den store skjermen, men det krever at man fokuserer på hva man skal gjøre og mister fokus på kjøringen.
Alt dette er selvfølgelig en vanesak, men jeg er nok mer tiltrukket av knapper man finner raskt og intuitivt.
På plussiden er skjermen stor og veldig tydelig. Navigasjonen er detaljert og enkel å følge.
Testbilens ryggekamera var ikke montert, så jeg kan ikke vurdere hvor bra det er, men det er inkludert og monteres av forhandleren.

Kan laste et tonn
Som standard er totalvekten 3 500 kg. Men testbilen har forhøyet totalvekt, 4 100 kg, og får da en lastekapasitet på over ett tonn. Med tanke på at garasjen kun kan lastes med 150 kg, er det vanskelig å se hvordan man skal kunne utnytte den høye lastevekten. Dette er jo ikke et problem, snarere tvert imot er det velkomment med en sikkerhetsmargin.
Inne i bilen finnes det to skap under fotenden på sengene og et smalt, høyt skap ved siden av kjøleskapet. Åpne hyller langs sovrommets sidovegger og romslige overskap på bakveggen rommer ganske mye. Overskapene under taksengen er større enn vanlig.
Følelsen er at et par som bestiller bilen uten takseng vil klare seg godt med en totalvekt på 3 500 kg.

Vinterveier ingen problem
Bakhjulsdriften gjør bilen til en ekte fjellgeit. Jo brattere bakken, desto mer grep får bakhjulene. På vinterveier er det en klar fordel å ha vekten over drivhjulene. Det gjør denne bilen til en god vinterbil.
Som vinterbolig er det heller ikke et dårlig valg. Den luftbårne varmeren fra Truma er sentralt plassert under sofaen. Dette gir korte slangelengder, og man får ut varmerens effekt på en god måte.
Laika har trukket frem varmeslanger som blåser varm luft langs langbeddens sider, og det er også en luftspalte rundt sengene fra den oppvarmede garasjen. Disse to løsningene vil samarbeide for å hindre kald trekk fra vinduene, slik at søvnen ikke forstyrres.
Jeg vet at mange mener at vannbåren varme er det eneste riktige om vinteren. Men en korrekt montert luftbåren varme er en veldig god løsning. Fordelen er at den reagerer raskere om man vil øke eller senke varmen ombord, og den veier også betydelig mindre. Ulempen er at den kan høres, og luften ombord kan føles tørr.
Spillvannstanken er oppvarmet av varmesystemet og tømmes med pumpe via en knapp i garasjen. En frostsikker løsning!
Det er luftspalter bak møblene som lar varm luft jage bort eventuell kondens. Men overskapene er ikke ventilerte. Dette gjør at man må være litt oppmerksom på at det ikke dannes kondens, eller at klær trykkes mot veggen og blir en del av bilens isolasjon, da kan de fryse fast eller bli fuktige. På virkelig kalde dager kan det være nødvendig å åpne skapdørene.
Kompletter bilens utstyr med et helhetlig utvendig trekk for førerhuset, og du har en virkelig god vinterbil.

Jeg synes
Jeg var faktisk litt tvilende til denne modellen før testen. Bakhjulsdrevne Mercedes Sprinter er notorisk ustabil. Men testbilen har et virkelig behagelig veiegenskaper og får meg til å revurdere min forutinntatte mening.
I tillegg er den godt tilpasset helårsbruk med sitt fine varmesystem, den elektriske tømmingen av spillvannstanken og ikke minst bakhjulsdriften.
Planløsningen er ifølge mal 1A, og det finnes tretten biler med samme møblering. Men Laika har en evne til å lage trivelige bodeler med høy kvalitetsfølelse. Og testbilen er intet unntak. Det er ikke en luksuriøs bobil med masse bling. Men en funksjonell og kompetent bolig med svært få feil.
Det eneste som irriterer meg, er et trangt gassrom og at man har plassert kurven for sjampoflasken så dumt i dusjkabinettet.

Som ekstra bonus kan jeg nevne at bilen er registrert etter det strenge utslippsregelverket, og berøres dermed ikke av den siste skatteøkningen.

Fakta
Modell: Laika Kosmo 2009
Opprinnelsesland: Italia
Chassis: Mercedes Sprinter
Motor: 316 CDI 2,2L 4 cyl Common Rail diesel, 163 hk
Dreiemoment: 380 Nm
Girkasse: 7-trinns automat
Totalvekt: 3 500 kg / 4 100 kg
Maks last: 446 kg / 1 046 kg
L x B x H: 699 x 233 x 297 cm
Invendig høyde: 187 cm sittgruppe / 207 cm kjøkken
Tank for drivstoff: 93 liter
Vann-tank: 120 liter
Toalett-tank: 17 liter
Utstyr: ABS, antispinn, ESP, Sidevindassistent, Klimaanlegg motor, Fartsholder, El-speil, Ryggekamera, Infotainment system, Kjøleskap med fryseboks, 3-gassbrenner kokeplate, Mørkleggingsjalusier, Truma 6 kW luftbåren varme med el-patron, Frostfrie tanker

Motor: 2.2 – 163hk EURO 6
Chassis: Mercedes Sprinter
Transmisjon: 7G-Tronic Plus – Automat
Drift: Bakhjulsdrift
TEMPMATIC – Semi-automatisk klimaanlegg
Elektrisk parkeringsbrems
Multifunksjonsratt
Krommet frontgrill
DISTRONIC – Adaptiv cruisekontroll
Aktiv bremsassistent
Trafikkskiltassistent
Laneskiftassistent
Fjernlysassistent
Regnsensor
Helårsdekk
XL-størrelse dør
Lengde: 6,99m
Bredde: 2,33m
Ytre høyde: 2,97m
Indre høyde: 2,05m
Totalvekt: 3500kg
Antall seter: 4
Soveplasser: 3
Rentvannstank: 120l
Avløpstank: 100l
Kjøleskap volum: 140l
Gassvarme: Truma Combi 6
Fullt dimmbare LED-lys
Enkeltsenger bak: 195x80cm og 187x80cm
Elektrisk nedfellbar seng over stuen: 200x95cm
Oppvarmet garasje: 218x122x107cm og begge sidedører for enkel tilgang
Isolerte vanntanker

Vi tar innbytte i bil / bobil og vogn!